Japanse duizendknoop

Roots Reset®

Invasive Plant Control

Roots Reset® is een bewezen effectieve methode om invasieven zoals de Japanse duizendknoop volledig en natuurlijk te bestrijden. De toegevoegde waarde van Roots Reset® is tweeledig. Door de bodem te verrijken met ons plantaardige product CleaRoot® en daarna zuurstofdicht af te dekken, breken de wortels van de schadelijke invasieven af. Tegelijkertijd herstelt de biodiversiteit van de bodem. Als de Roots Reset® is afgerond, kunt u direct nieuwe aanplant aanbrengen.

Roots Reset® een bewezen methode: 250+ locaties volledig vrij van Japanse duizendknoop in één behandeling!


Roots Reset® is gepatenteerd en we zetten het in nauwe samenwerking met groenaannemers in voor grondeigenaren zoals gemeenten, provincies, spoorwegbeheerders, havens, waterschappen, projectontwikkelaars en gronddepots. In de afgelopen jaren zijn we er met Roots Reset® in geslaagd om invasieven op meer dan 200 locaties in Noordwest-Europa volledig te bestrijden.

Voordelen

Bewezen volledige bestrijding van Japanse duizendknoop in één behandeling
Milieuvriendelijk, geen chemische middelen en geen intensief gebruik van energie
Herstel van bodemgezondheid en biodiversiteit boven en onder de grond
Gemakkelijk toe te passen, geen afgraving en afvoer van grote hoeveelheden grond nodig
Snelle doorlooptijd naar een gezonde bodem zonder invasieven
Lage kosten in vergelijking met andere methoden
Specifieke aanpak mogelijk voor bijna elke situatie, zowel in-situ alsook in-depot
Dit is de eerste methode waarmee Japanse duizendknoop binnen één groeiseizoen volledig kan worden bestreden, zonder dat grond daarbij hoeft te worden verwijderd.Lees meer
Johannes Regelink
Specialist
RANOX natuuraannemer, Nederland

Hoe werkt het?

Door Roots Reset® wordt de bodem eerst verrijkt met ons CleaRoot®-granulaat, waarna de bodem zuurstofdicht wordt afgedekt. CleaRoot® voedt specifieke microben die al in de bodem aanwezig zijn. Hierdoor groeien deze microben snel en verbruiken ze alle beschikbare zuurstof in de grond. Binnen twee dagen is het zuurstofniveau gedaald tot minder dan één procent. Door afwezigheid van zuurstof vindt verdere fermentatie plaats. Dit proces is schadelijk voor de wortels van invasieven en doet de wortels afsterven.

Roots Reset® zorgt ervoor dat de biodiversiteit van nuttige microben in de bodem toeneemt. Dit maakt de bodem weer vitaal en weerbaar voor een gezonde groei van nieuwe aanplant zonder invasieven.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van Roots Reset® op uw locaties met Japanse duizendknoop? Contact dan één van onze experts!

Afgestorven wortels Japanse duizendknoop door behandeling met Roots Reset
ons plantaardige CleaRoot-granulaat

CleaRoot®

Ons CleaRoot®-granulaat is een unieke en volledig natuurlijke mix op plantaardige basis. CleaRoot® is vrij van additieven, contaminanten, ziekteverwekkers en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s). Het bevat geen levende organismen.

Volledige bestrijding van Japanse duizendknoop en andere invasieven

Roots Reset® bestrijdt invasieven zoals Aziatische duizendknopen (met de Japanse duizendknoop als meest voorkomende soort in deze familie).

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) werd bijna 200 jaar geleden vanuit Azië naar Europa gebracht en is een van de meest invasieve exoten. Ook de Sachalinse en Boheemse duizendknoop komen regelmatig voor. Als deze plant zich eenmaal ergens vestigt, kom je er niet zomaar meer van af. Door zijn sterke groeikracht verdringt de Japanse duizendknoop inheemse plantensoorten en is hij dus funest voor de biodiversiteit. Zijn invasieve wortelstelsel kan zelfs schade toebrengen aan gebouwen, leidingen en wegen. De Japanse duizendknoop is dan ook een ernstig probleem en deskundigen zien maar weinig praktische bestrijdingsmethoden.
Japanse duizendknoop
Gemeente Den Haag heeft in 2020 een Roots Reset behandeling toegepast tegen Japanse duizendknoop nabij de A13. Er is tot op heden geen hergroei van Japanse duizendknoop waargenomen in het behandelde deel. Wij hebben in 2021 ook drie andere besmette plaatsen behandeld. Het duurzame en het natuurlijke proces van de Roots Reset valt goed samen met de duurzaamheidsambities van de gemeente Den Haag.Lees meer
Pim Smit
Specialist Japanse duizendknoop en bodem
Gemeente Den Haag, Nederland

Praktische toepassing

Roots Reset® kan ter plaatse worden toegepast waar de Japanse duizendknoop of andere invasieven groeien (in-situ), maar is ook geschikt voor opgeslagen grond in-depot die is besmet met invasieven.

Voor elke situatie hebben we een aanpak op maat, maar in het algemeen volgt onze Roots Reset®-methode de volgende stappen:
  1. Verwijderen van bovengrondse plantendelen, bijvoorbeeld door een maai-zuig combinatie
  2. Frezen van de grond om de bovenste laag wortels te versnipperen
  3. Uitstrooien van het CleaRoot®-granulaat op de grond
  4. Mengen van het CleaRoot®-granulaat in de grond door diepspitten
  5. Afdekken van de grond met een zuurstofdichte barrière
  6. Nieuwe groen aanplant aanbrengen na afronding van het Roots Reset®-proces en verwijdering van de zuurstofdichte afdekking
Roots Reset® is geschikt voor allerlei plaatsen, zoals taluds, waterkanten en langs wegen en plekken waar kabels en leidingen in de grond zitten. Ook bomen vormen geen beletsel, maar wel met inachtneming van een beperkte afstand.

Met name in de eerste fases van het Roots Reset®-proces is een wat hogere temperatuur van de bodem nodig. De start ligt daarom meestal tussen eind april en half oktober. Het proces duurt 6 tot 10 maanden, waarvan in ieder geval 6 maanden in de warmere periode van het jaar. Een groot voordeel van de inzet van Roots Reset® is dat men maximaal twee keer op locatie hoeft te zijn: bij de aanleg en bij het afhalen van het systeem. Dit bespaart tijd en kosten voor de klant en minimaliseert ook de impact op de omgeving.

Roots Reset®: toepassing in samenwerking met (groen)aannemers. Ontdek ook de voordelen van Roots Reset® voor u als aannemer en neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Japanse duizendknoop in-depot bestrijden

Roots Reset® voor grond in depot

Roots Reset® werkt ook erg goed tegen met invasieven-besmette grond in depot. Eerst wordt het CleaRoot®-granulaat in de grond gemixt met speciale machinerie. Vervolgens wordt de grond zuurstofdicht in-depot afgedekt. Na deze periode kan de zuurstofdichte afdekking worden verwijderd en is de grond weer vrij van invasieven.

Technische ondersteuning

Ons hands-on team van specialisten begint met een intake en geeft advies over hoe u Roots Reset® in uw specifieke situatie het beste kunt toepassen. Wij werken nauw samen met groenaannemers en zorgen voor begeleiding en instructie vooraf en assistentie op locatie tijdens de uitvoering.

Daarnaast meten wij gedurende het Roots Reset®-proces verschillende indicatoren, zodat we een goed beeld hebben en houden van het verloop. Zo kunnen we u ook adviseren over het moment van afronden van de behandeling. Met andere woorden, we zitten van a tot z boven op het proces voor het best mogelijke resultaat, oftewel volledige en effectieve bestrijding van invasieven.
Technische ondersteuning op locatie door SOILWISE