Praktijkcase: succesvolle bestrijding Japanse duizendknoop door Roots Reset - gemeente Den Haag

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Aannemer: AH Vrij
Jaar van uitvoering: 2020
Jaar van afronding: 2021

In 2020 kreeg Soilwise de uitdagende opdracht van de Gemeente Den Haag om de hardnekkige Japanse duizendknoop te bestrijden langs de A13. In nauwe samenwerking met groenaannemer AH Vrij ondernamen begonnen we aan de aanpak van de Japanse duizendknoop middels Roots Reset. Het project kenmerkte zich door diverse uitdagingen.

Een van de eerste obstakels was de ontdekking van een zeer oude groeihaard van de Japanse duizendknoop, waarvan de knoesten meerdere centimeters dik waren. Dit vereiste een specifieke aanpak om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief zou zijn. Middels de Roots Reset-methode slaagden we erin om de wortels op een doeltreffende wijze te bestrijden en hun verdere groei te voorkomen.

De plek zelf bracht extra uitdagingen met zich mee, zoals het bewerken van de grond langs de watergang en het succesvol inpakken ervan. Langs de watergang is de zuurstofdichte folie succesvol aangesloten op het water, dit zorgt voor een effectieve isolatie van zuurstof en kwam daarmee het behandelproces van Roots Reset ten goede.

Een andere complexe hindernis was het bewerken van de zeer dikke en zware, grijze klei die op een diepte van 0,5 meter werd aangetroffen. Dankzij de inzet van de juiste machinerie slaagden we erin deze uitdaging te overwinnen, waardoor de behandeling van de Japanse duizendknoop in alle delen van het terrein kon plaatsvinden.

Na een jaar werden de doeken en folies verwijderd, en daarmee werd de behandeling beëindigd. De gemeente heeft vervolgens gedurende de afgelopen jaren de locatie nauwlettend gemonitord. Het resultaat is verbluffend: er is geen enkele Japanse duizendknoop meer binnen het behandelde gebied aangetroffen. Het project kan daarom worden beschouwd als een succesvolle bestrijding, resulterend in een locatie die inmiddels ruim meerjarig vrij is gebleven van Japanse duizendknoop. Dit voorbeeld illustreert niet alleen de effectiviteit van de Roots Reset methode maar onderstreept ook het belang van samenwerking en innovatieve benaderingen in groenbeheer.